Pyszna, długo duszona wołowina według przepisu Jamiego Olivera.
Składniki:
1 kg wołowiny, np. mostek
seler naciowy, ok 4-5 łodyg
4 czerwone cebule
750 ml passaty pomidorowej
3-4 łyżki sosu worcester
tabasco, ilość wg uznania
ok. 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka (bez śmietany) lub świeżego
ok. 20 ml porto (można pominąć jeśli nie mamy)
ok 80 ml wódki
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Szeroki płaski garnek lub brytfannę stawiamy na kuchni, na dno lejemy kilka łyżek oliwy i rozgrzewamy. Wołowinę porządnie przyprawiamy solą i pieprzem, następnie wkładamy do garnka i podrumieniamy z każdej strony. Mięso ma być mocno zrumienione.
Seler naciowy obieramy i kroimy w spore kawałki, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Mięso odkładamy na bok a do garnka wkładamy seler i cebulę. podsmażamy, następnie mięso wkładamy na górę warzyw.
Przecier pomidorowy wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy sos worcester, odrobinę tabasco, porto, wódkę, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz, . Tak powstałą krwawą mary wlewamy do garnka na mięso i warzywa. Całość przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Podlewamy szklanką wody.
Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Bierzemy spory kawałek papieru do pieczenia, gnieciemy, a następnie przykrywamy nim szczelnie mięso. Garnek wkładamy do piekarnika i dusimy 6 godzin. Po upieczeniu mięso szarpiemy na kawałki i mieszamy z sosem.
Wołowina najlepiej smakuje z pure ziemniaczanym ze sporą ilością masła oraz tartego chrzanu.