7 jajek, w temp. pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (144 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
650 ml śmietany 30%
2 łyżki nutelli
1 łyżka cukru pudru
fix do śmietany
miks dowolnych żelków
różowy barwnik (ilość zależna od intensywności barwnika)
Dno formy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta (w między czasie dodać ok. pół łyżeczki różowego barwnika). Im dłuższe ubijanie tym lepiej.
W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem mieszać krótko drewnianą lub plastikową łyżką do połączenia się składników na jednolitą masę.
Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 – 40 minut, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić (biszkopt w formie) do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki.
400ml śmietany kremówki ubić porządnie, następnie dodać nutellę. Masą przełożyć ciasto.
Resztę śmietany ubić z 1 łyżką cukru pudru. Na koniec dodać fix do śmietany oraz różowy barwnik. Kremem posmarować boki oraz wierzch tortu. Na wierzch poukładać żelki.