Ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła
100g cukru pudru
żółtko, szczypta soli, łyżka wody
Nadzienie:
300g orzechów, najlepiej pekan
130ml śmietany 30%
150g cukru
50g masła
Ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, pokroić na nią dobrze schłodzone masło, dodać resztę składników i posiekać. Następnie szybko wyrobić, uformować kulę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na ok godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180°C
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 1 centymetra. Przełożyć do formy na tartę. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 40 minut. Piec aż ciasto będzie złociste.
Przygotować sos toffi: na patelnię wyspać cukier, postawić na kuchni i poczekać aż cały się rozpuści, nie mieszać. Kiedy cukier zbrązowieje, zdjąć z ognia i wlać smietankę i wymieszać, aż wszystko się połączy. Następnie dodać masło.
Na upieczony spód wsypać orzechy i zalać je sosem. poczekać aż sos lekko stężeje.