Nachos z kurczakiem

Paczka tortilli kukurydzianych (ew. 1 paczka nachos naturalnych)

1 pierś z kurczaka

puszka czerwonej fasoli

miks serów (np. chedar, mimolette)

marynowane jalapeno

szczypiorek

kwaśna śmietana 18%

salsa pomidorowa

4 łyżki oliwy

papryka, pieprz, sól

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy jedną stronę każdej tortilli odrobiną oliwy. Układamy tortille jedna na drugiej i kroimy jak tort na 8 części. Trójkąty układamy na blasze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10 minut dopóki brzegi nie zrobią się złotobrązowe. Studzimy na kratce.

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami oliwy i smażymy na patelni grillowej.

Na talerzu żaroodpornym układamy warstwowo: nachos, kurczaka, fasolę, jalapeno, posypujemy serem. na to układamy kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Talerz wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut aż ser się rozpuści. Po wyjęciu całość posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z salsą i kwaśną śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *