Łosoś na pierzynce z porów

on

600 g filet z łososia

2 pory

2 małe cebulki, najlepiej szalotki

ok 150-200 g sera z niebieską pleśnią

1 duża gruszka umyta i obrana

60 ml białego wytrawnego wina

20 g masła

200 ml śmietany 30%

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

Jasną część pora myjemy i kroimy drobno. cebulki kroimy w kosteczkę. Do głębokiej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy masło i gdy się rozpuści wsypujemy cebulkę. Smażymy ok 2 min, a następnie dodajemy pora. Podsmażamy następne 3-4 minuty. Do warzyw dodajemy mąkę i mieszamy wszystko jeszcze chwilę podsmażając. Całość zalewamy winem i gotujemy ok 1 minuty. Następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy i pozostawiamy do zgęstnienia ok 2-3 minuty. Zdejmujemy z kuchni i doprawiamy solą i pieprzem.

Sos z porów wykładamy do naczynia żaroodpornego. Filet z łososia posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy na sosie.

Gruszkę i ser  kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu łososia.

Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *