Kopytka dyniowo-jaglane

Zdrowe kopytka, idealne dla dzieciaków. Pasują do wszystkiego.

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka upieczonej rozgniecionej dyni (u mnie piżmowej)

2 małe jajka

10-12 łyżek mąki orkiszowej (ewentualnie pełnoziarnistej)

szczypta soli

Do miski przekładamy kaszę jaglaną, dynię oraz jajka, posypujemy szczyptą soli. Całość miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto będzie dość luźne i lepiące, ale nie przejmujemy się tym.

Nastawiamy wodę w sporym garnku. Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i rolujemy z niego podłużne rolki, kroimy skośnie i wrzucamy do gotującej wody.

Gotujemy kilka minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *