10 podudzi kurczaka
4 cebule
400g pieczarek
pętko kiełbasy cienkiej (opcjonalnie)
500 ml śmietany
kolendra suszona w ziarnach
pęczek natki pietruszki
pieprz, sól, olej
Kociołek mocno rozgrzewamy na ognisku. Cebule obieramy i kroimy w ósemki, pieczarki na cztery. Do kociołka wlewamy olej, następnie wsypujemy cebulę i pieczarki, pieprzymy, solimy. Całość obsmażamy ok 5-7 minut. Wykładamy, a do kociołka wkładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Obsmażamy porządnie i wykładamy do cebuli i pieczarek. Następnie w kociołku rumienimy podudzia. Po około 10 minutach dokładamy cebulę z pieczarkami oraz kiełbasą i przykrywamy kociołek. Całość dusimy do momentu aż mięso będzie prawie gotowe. Pod koniec wlewamy śmietanę, wsypujemy kolendrę oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Gotujemy ok 10 minut aż śmietana zgęstnieje. Podajemy z pieczywem lub pieczonymi w ognisku ziemniaczkami.