Kaczka z jabłkami i żurawiną

Kaczka

3 jabłka

100g żurawiny

2 łyżki masła

1 łyżeczka miodu

sok z cytryny

sół, pieprz, oregano, tymianek

Piekarnik nagrzewamy do 180°C

Kaczkę oczyszczamy, przyprawiamy porządnie solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Obieramy jabłka i kroimy w ósemki. Kaczkę faszerujemy jednym jabłkiem i połową żurawiny. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 2 godziny.

Do małego garnka wkładamy masło, rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałą żurawinę, chwilę dusimy. Dodajemy jabłka, miód oraz sok z cytryny do smaku, dusimy aż jabłka zmiękną i się skarmelizują.

15 minut przed końcem pieczenia do kaczki dokładamy skarmelizowane jabłka. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniaczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *