Domowa nutella

200g orzechów laskowych

5 łyżek kakao

4-5 łyżek miodu

2/3 szklanki mleka przegotowanego

opcjonalnie 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Orzechy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C ok 10-15 minut, następnie wysypujemy na suchą ściereczkę i pocieramy, żeby skórka ładnie zeszła. Na części za pewne trochę skórki zostanie. Nie trzeba się tym przejmować, bo jeśli będzie jej nie wiele w smaku jej nie wyczujemy. Ale ważne, żeby takich orzechów nie było zbyt dużo, bo skórka jest gorzka i nada nutelli niepotrzebnej goryczki.

Orzeszki, miód i kakao wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy połowę mleka i blendujemy. Mleko dodajemy stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji.

Jeśli chcemy żeby Nutella była bardziej kremowa i słodka możemy do niej dodać połowę tabliczki rozpuszczonej mlecznej czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *