300 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
1/2 szklanki cukru + 5 łyżek
3 żółtka
110 g orzechów laskowych
2 łyżki wody
Śmietankę oraz mleko wlewamy do garnka, wsypujemy pół szklanki cukru i delikatnie podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Żółtka ubijamy i wlewamy do ciepłej (nie gorącej) masy. Całość ponownie podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z kuchni i porządnie studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Prażymy ok. 10 minut. Uprażone orzechy wysypujemy na suchą ściereczkę, którą skręcamy u góry i intensywnie nimi pocieramy, dzięki czemu skórka oddzieli się od orzechów.
Obrane orzechy siekamy. Odmierzamy 60 gram i wsypujemy do garnka. Do orzechów dosypujemy 5 łyżek cukru oraz dolewamy 2 łyżki wody. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zmieni w gęsty syrop. Orzechy co jakiś czas mieszamy pilnując aby całość się nie spaliła. Finalnie orzechy powinny zacząć się rozdzielać i być nieco sypkie, ale wciąż kleiste. Orzechy przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i studzimy.
Wystudzoną masę wkładamy do maszyny i chłodzimy. Pod koniec dodajemy orzechy zwykłe i karmelizowane. Następnie wkładamy do zamrażarki.gdy mas
Jeśli nie mamy maszynki do lodów, masę wkładamy do pojemnika, a następnie zamrażamy, mieszając co godzinę. Gdy lody osiągną konsystencję shake’a dodajemy orzechy i dalej mrozimy.