600 g filet z łososia
2 pory
2 małe cebulki, najlepiej szalotki
ok 150-200 g sera z niebieską pleśnią
1 duża gruszka umyta i obrana
60 ml białego wytrawnego wina
20 g masła
200 ml śmietany 30%
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Jasną część pora myjemy i kroimy drobno. cebulki kroimy w kosteczkę. Do głębokiej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy masło i gdy się rozpuści wsypujemy cebulkę. Smażymy ok 2 min, a następnie dodajemy pora. Podsmażamy następne 3-4 minuty. Do warzyw dodajemy mąkę i mieszamy wszystko jeszcze chwilę podsmażając. Całość zalewamy winem i gotujemy ok 1 minuty. Następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy i pozostawiamy do zgęstnienia ok 2-3 minuty. Zdejmujemy z kuchni i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos z porów wykładamy do naczynia żaroodpornego. Filet z łososia posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy na sosie.
Gruszkę i ser kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu łososia.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.