Wołowina w krwawej mary

Pyszna, długo duszona wołowina według przepisu Jamiego Olivera.

Składniki:

1 kg wołowiny, np. mostek

seler naciowy, ok 4-5 łodyg

4 czerwone cebule

750 ml passaty pomidorowej

3-4 łyżki sosu worcester

tabasco, ilość wg uznania

ok. 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka (bez śmietany) lub świeżego

ok. 20 ml porto (można pominąć jeśli nie mamy)

ok 80 ml wódki

sok z połowy cytryny

sól, pieprz

Szeroki płaski garnek lub brytfannę stawiamy na kuchni, na dno lejemy kilka łyżek oliwy i rozgrzewamy. Wołowinę porządnie przyprawiamy solą i pieprzem, następnie wkładamy do garnka i podrumieniamy z każdej strony. Mięso ma być mocno zrumienione.

Seler naciowy obieramy i kroimy w spore kawałki, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Mięso odkładamy na bok a do garnka wkładamy seler i cebulę. podsmażamy, następnie mięso wkładamy na górę warzyw.

Przecier pomidorowy wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy sos worcester, odrobinę tabasco, porto, wódkę, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz, . Tak powstałą krwawą mary wlewamy do garnka na mięso i warzywa. Całość przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Podlewamy szklanką wody.

Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Bierzemy spory kawałek papieru do pieczenia, gnieciemy, a następnie przykrywamy nim szczelnie mięso. Garnek wkładamy do piekarnika i dusimy 6 godzin. Po upieczeniu mięso szarpiemy na kawałki i mieszamy z sosem.

Wołowina najlepiej smakuje z pure ziemniaczanym ze sporą  ilością masła oraz tartego chrzanu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *