Zupa Tom Yum z kurczakiem

Podwójna pierś z kurczaka

3 łyżeczki pasty tom yum

Ok 200ml mleczka kokosowego

2-3 świeże pomidory

Swierze papryczki chilli (ilość wedle uznania)

1-2 łodygi trawy cytrynowej

2 cebule

5 grzybów shiitake (opcjonalnie)

2-3 łyżki sosu rybnego

5-6 liści limonki Kaffir

3 cm kawałek imbiru

limonka lub cytryna

cukier brązowy do smaku

1l wody

Do garnka wlewamy wodę, gdy się zagotuje dodajemy zmiażdżoną trawę cytrynową, pokrojony w plasterki imbir, liście limonki. Gotujemy Ok 25 min i wyjmujemy. Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka oraz chilli pokrojone w krążki. Cebulę kroimy w piórka i dokładamy do zupy. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w ósemki pomidory i opcjonalnie grzyby. Wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy sosem rybnym, cukrem oraz sosem z limonki.

Zupę można podawać samą lub ze szczypiorkiem i makaronem ryżowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *