Podwójna pierś z kurczaka
3 łyżeczki pasty tom yum
Ok 200ml mleczka kokosowego
2-3 świeże pomidory
Swierze papryczki chilli (ilość wedle uznania)
1-2 łodygi trawy cytrynowej
2 cebule
5 grzybów shiitake (opcjonalnie)
2-3 łyżki sosu rybnego
5-6 liści limonki Kaffir
3 cm kawałek imbiru
limonka lub cytryna
cukier brązowy do smaku
1l wody
Do garnka wlewamy wodę, gdy się zagotuje dodajemy zmiażdżoną trawę cytrynową, pokrojony w plasterki imbir, liście limonki. Gotujemy Ok 25 min i wyjmujemy. Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka oraz chilli pokrojone w krążki. Cebulę kroimy w piórka i dokładamy do zupy. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w ósemki pomidory i opcjonalnie grzyby. Wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy sosem rybnym, cukrem oraz sosem z limonki.
Zupę można podawać samą lub ze szczypiorkiem i makaronem ryżowym.