Proste ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Ciasto:

200g mąki

200g miękkiego masła

150g cukru

50g mąki ziemniaczanej

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej

250g malin

200-250g jagód

(do ciasta można użyć dowolnej mieszanki owoców)

Kruszonka:

120g mąki

50g masła

60g cukru

Przygotowanie, kruszonka:

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta

Ciasto:

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach. Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (możesz użyć owoców mrożonych, nie rozmrażaj ich, tylko oprósz 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i  wyłóż na ciasto), przykryj je kruszonką.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 40–50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *