Ciasto:
200g mąki
200g miękkiego masła
150g cukru
50g mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
250g malin
200-250g jagód
(do ciasta można użyć dowolnej mieszanki owoców)
Kruszonka:
120g mąki
50g masła
60g cukru
Przygotowanie, kruszonka:
i schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta
Ciasto:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach. Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 40–50 minut.