Kruchy spód:
250g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
0,5 kg fileta łososia
2 buraki upieczone (w folii aluminiowej, 60 min., 190-200 stopni C)
200g sera feta
1 opakowanie serka almette lub philadelphia
2 jajka
rukola
jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier, tymianek
Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm i posmarować ją masłem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem, aż powstanie drobna kruszonka. Wlać 1 łyżkę wody i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki (ponad brzeg) formy (może pozostać trochę niewykorzystanego ciasta). Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
Całe ciasto osłonić folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spód wysypać suchą fasolę lub specjalne kulki do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię/papier z obciążeniem i piec przez kolejne 12 – 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, ser feta i łososia również pokroić w kosteczkę. Jajka wbić do miski i dokładnie wymieszać widelcem z serkiem almette lub philadelphia, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.
Na podpieczony spód wyłożyć buraczki, rozłożyć ser feta oraz pokrojonego łososia. Zalać masą jajeczną i piec przez 30 minut.
Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz tymiankiem.
Tartę posypać rukolą i podawać jeszcze gorącą z sosem czosnkowym.