Kociołek z kurczakiem w śmietanie

10 podudzi kurczaka

4 cebule

400g pieczarek

pętko kiełbasy cienkiej (opcjonalnie)

500 ml śmietany

kolendra suszona w ziarnach

pęczek natki pietruszki

pieprz, sól, olej

Kociołek mocno rozgrzewamy na ognisku. Cebule obieramy i kroimy w ósemki, pieczarki na cztery. Do kociołka wlewamy olej, następnie wsypujemy cebulę i pieczarki, pieprzymy, solimy. Całość obsmażamy ok 5-7 minut. Wykładamy, a do kociołka wkładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Obsmażamy porządnie i wykładamy do cebuli i pieczarek. Następnie w kociołku rumienimy podudzia. Po około 10 minutach dokładamy cebulę z pieczarkami oraz kiełbasą i przykrywamy kociołek. Całość dusimy do momentu aż mięso będzie prawie gotowe. Pod koniec wlewamy śmietanę, wsypujemy kolendrę oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Gotujemy ok 10 minut aż śmietana zgęstnieje. Podajemy z pieczywem lub pieczonymi w ognisku ziemniaczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *