200g orzechów laskowych
5 łyżek kakao
4-5 łyżek miodu
2/3 szklanki mleka przegotowanego
opcjonalnie 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Orzechy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C ok 10-15 minut, następnie wysypujemy na suchą ściereczkę i pocieramy, żeby skórka ładnie zeszła. Na części za pewne trochę skórki zostanie. Nie trzeba się tym przejmować, bo jeśli będzie jej nie wiele w smaku jej nie wyczujemy. Ale ważne, żeby takich orzechów nie było zbyt dużo, bo skórka jest gorzka i nada nutelli niepotrzebnej goryczki.
Orzeszki, miód i kakao wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy połowę mleka i blendujemy. Mleko dodajemy stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeśli chcemy żeby Nutella była bardziej kremowa i słodka możemy do niej dodać połowę tabliczki rozpuszczonej mlecznej czekolady.